Porast infarkta srca kod mladih žena

Nova studija objavljena u časopisu Circulation upozorava na porast hospitalizacija zbog infarkta srca kod mlađih žena (35-54.g.) u periodu od 1995-2014. Istovremeno je zabilježen pad broja hospitalizacija zbog infarkta kod muškaraca iste dobi. Žene su imale češće komorbiditete kao dijabetes, hipertenziju, kronično bubrežno popuštanje, raniji moždani udar u odnosu na muškarce, ali slične rizične faktore i manje su pušile.

Vjerovatnost da dobiju terapiju po smjernicama bila je manja kod žena dijelom i zbog neprepoznatih simptoma infarkta, koji su drugačiji nego kod muškaraca. Naime žene rijeđe osjete klasičnu bol u prsima, češće je to pritisak i stezanje, češće od muškaraca imaju mučninu i povraćanje i nedostatak zraka. Uzroci te epidemije porasta infarkta kod žena mlađe dobi nisu jasni, ali ukazuju da je potrebna ranija detekcija i preveniranje rizičnih faktora kod ženske populacije.

Naime 80% infarkta srca i moždanih udara mogu se prevenirati zdravim načinom života a to znači: mediteranska prehrana, smanjivanje stresa kroz fizički napor (npr. 30 min brzog hoda dnevno), adekvatan san i nepušenje, jer već nekoliko cigareta dnevno pođiže rizik za infarkt 2 puta.