2018 esc/eacts smjernice za revaskularizaciju miokarda

Ažurirane smjernice Europskog kardiološkog udruženja (ESC) i Europskog kardiokirurškog udruženja (EACTS) imaju za cilj unapređenje kliničke prakse u svijetlu novih spoznaja. Obe revaskularizacije metode – perkutana kornarna intervencija (PCI) i bajpas operacija su vrlo učinkovite u otklanjanju anginoznih tegoba i poboljšavaju životnu prognozu.

Međutim PCI omogućava raniji oporavak nakon zahvata, ima manji rizik ranih negativnih ishoda uključujući moždani udar. Bajpas operacija s druge strane je povezana s produženim preživljavanjem i dugoročno manjim rizikom za infarkt srca kao i potrebnom za ponavljanje revaskularizacijskih intervencija. Razlika u učestalosti ishemičkih događaja favorizira CABG kod kompleksne koronarne bolesti osobito u prisustvu dijabetesa. Kod manje kompleksne koronarne bolesti i odsustvu dijabetesa dugoročna razlika u ishodu između PCI i CABG je beznačajna.

Upute u smjernicama omogućavaju optimalan individualan izbor revaskularizacijske metode prema zadnjim znanstvenim spoznajama.