Štetni učinci energetskih napitaka

Nedavno objavljeno istraživanje našlo je da samo jedan energetski napitak ima negativan učinak na funkciju krvnih žila. Ultrazvukom su testirali bazalnu endotelijalnu (unutrašnja ovojnica žile) funkciju arterije prije i nakon 90 min od konzumacije 600 gr. energetskog napitka i našli akutno smanjenje promjera žile nakon energetskog pića.

Ranije ove godine kanadska studija na 2055 mladih u dobi od 12- 24 g utvrdila je da je 55,4% ispitanika koji su konzumirali energetska pića imala zdravstvene probleme: 18% glavobolju, 5% povračanje i proljev, 3,6% bol u prsima i 0,2% epileptičke napadaje. To se događa jer limenka energetskog napitaka sadrži ovisno o veličini 80-150 mg kofeina uz taurin, gaziranu vodu, B vitamine, neke biljke kao što su guarana, akai, ginseng i gingo biloba, te obilje šećera i boje. Kada se prekorači dnevni unos kofeina od 3 mg po kilogramu tjelesne težine javlja se tjeskoba, ubrzani rad srca, drhtavica, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i porast krvnog tlaka. Tegobe se javljaju ranije i kod manjih količina energetskog pića ako se istovremeno konzumira cola ( 46 mg kofeina u limenci) i kava (40 mg u jednom espressu) ili alkohol.

Kod kardiovaskularnih bolesnika porast tlaka i pulsa uz suženje arterija može biti okidač za moždani i srčani udar. Pored kofeina i taurin može izazvati hiperaktivnost, uznemirenost, ubrzano lupanje srca, poremećaj sna i gastrične smetnje. Kombinacija energetskog napitka i alkohola povećava podcijenivanje stvarnog stanja opijenosti i povećava rizik za prometne nesreće.

Velika količina šećera u toj vrsti pića ( npr. 10 žličica šećera ili 240 kcal u pola litre Monstera) pridonosi debljanju i razvoju dijabetesa tip 2. Energetska pića oštećuju i zubnu caklinu, a njihovi negativni učinci traju do 12 sati.

Shodno inicijativama u drugim zemljama Ministarstvo zdravstva bi trebalo pokrenuti postupak zabrane prodaje ovih napitaka osobama mlađima od 16 godina, koji su nažalost najčešći konzumenti ovih za zdravlje štetnih proizvoda.