VEDRAN VELAGIĆ

Dr. RICHARD MATASIĆ spec. kardiolog

Doc. dr. sc. Vedran Velagić, dr.med
kardiolog aritmolog

OSOBNI PODACI, OBRAZOVANJE I ZAPOSLENJE

Vedran Velagić, rođen je 16.4.1981. u Čakovcu gdje je završava osnovnu školu i prirodoslovno-matematičku gimnaziju. Od 1999. do 2005. studira medicinu na Sveučilištu u Zagrebu te diplomira kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Dio studija provodi na međunarodnoj razmjeni studenata u sveučilišnoj bolnici „dr. Jose Eleuterio Gonzales“, Monterrey, N.L. Mexico. 2006. polože državni ispit za doktore medicine nakon odrađenog pripravničkog staža uz KB „Sestre Milosrdnice“. U istoj ustanovi godinu dana radi u svojstvu znanstvenog novaka na Klinici za internu medicinu.

Od kraja 2007. godine zaposlen je na Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC Zagreb. Početkom 2012. polaže specijalistički ispit iz interne medicine nakon čega započinje subspecijalizaciju iz kardiologije kao odjelni liječnik u Zavodu za intenzivnu kardiološku skrb, aritmije i transplantacijsku kardiologiju. Iste godine dobiva stipendiju „Stevo Julius Visiting Scholar Award“ te provodi svoje aritmološko usavršavanje kod velikana svjetske ritmologije – prof. Jalife (bazična znanost) i prof. Morady (klinička aritmologija) u „Centre for Arrhythmia Research, University of Michigan“, Ann Arbor, SAD. 2014. dobiva stipendiju Europskog društa za aritmologiju (EHRA advanced EP fellowship) te godinu dana subspecijalizacije iz napredne aritmologije i kateterske ablacije prvodi u sveučilišnoj bolnici u Briselu (UZ Brussel – Vrije Universiteit Brussel) kod prof. Brugade. U ožujku 2016. polaže subspecijalistički ispit iz kardiologije, a u kolovozu 2016. europski subspecijalistički ispit iz aritmologije (elektrofiziologije) te postaje EHRA certificirani elektrofiziolog.

Nakon položenih ispita radi na Odjelu za elektrofiziologiju i stimulaciju srca gdje se bavi čitavim spektrom intervencijskih zahvata u aritmologiji. Provodi kateterske ablacije (radiofrekventnom i krio energijom) jednostavnih i kompleksnih aritmija uključujući fibrilaciju atrija i ventrikulsku tahikardiju te se bavi ugradnjom i praćenjem elektrostimulatora, kardioverter-defibrilatora (ICD) i uređaja za srčanu resinkronizaciju (CRT). U siječnju 2018. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranio je doktorsku disertaciju s temom “Inducibilnost paroksizmalne fibrilacije atrija nakon krioizolacije plućnih vena”. Od 2019. docent je na Katedri za internu medicinu, Sveučilišta u Zagrebu te je autor i koautor više od 50 znanstvenih publikacija s više od 1500 citata.

Aktivni je član Radne skupine za aritmije i elektrostimulaciju srca Hrvatskog kardiološkog društva, Europskog ritmološkog društva (EHRA) te Europskog društva za akutnu kardiovaskularnu skrb (ACCA).

Dobitnik je nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj u 2019 za područje medicinskih znanosti.