Prehrana bogata vlaknima pomaže prevenciji karcinoma i srčanih bolesti

Velika analiza 185 opservacijskih i 58 kliničkih studija provedenih zadnjih 40 godina potvrdila je da konzumacija većih količina cijelovitih žitarica, povrća i voća smanjuje rizik ranije smrti od karcinoma i srčanih bolesti.

Već 25-30 grama vlakana dnevno ima protektivni učinak, a svakih 8 grama dnevno više, smanjuje ukupnu smrtnost, incidenciju srčanih bolesti, dijabetesa tip 2 i karcinoma kolona za 5-27%. Uz to ljudi koji konzumiraju puno vlakana imaju manju tjelesnu težinu, niži tlak, šećer i kolesterol, te manji rizik za moždani udar i karcinom dojke. Studija je objavljena u časopisu Lancet.

Kriška kruha od cijelovitih żitarica- 2 grama vlakana
Šalica kuhanih brokola-5 grama
Naranča-3 grama
Šalica kuhanog graha- 15 grama vlakana