Neki antidijabetici povećavaju rizik za bolesti srca

Dvije grupe antidijabetika-preparati sulfonilureje i bazalni inzulini povećavaju rizik za srčani i moždani udar i srčano popuštanje. Novo istraživanje objavljeno je online u časopisu JAMA Network Open.

Studija je obuhvatila 130 000 bolesnika s dijabetesom tip 2 kod kojih je uvedena druga linija terapije uz metformin kao prvi antidijabetik. Danas se uz metformin ako je potrebno najčešće dodaju prepatati sulfonilureje ili bazalni inzulin. Životna dob ispitanika bila je 45-64 godine, a prosječno vrijeme praćenja 1,3 godine. Preparati sulfonilureje (klorpropamid, glimepirid, glipizid, gliburid) bili su povezani s 36% većim rizikom za kardiovaskularne komplikacije, a bazalni inzulini (Lantus, Toujeo, Levemir, Tresiba) s gotovo dvostrukim rizikom za bolest srca i moždani udar.

S druge strane druga linija terapije s novijim grupama lijekova poznatim kao DPP-4 inhibitorima (Januvia, Trajenta, Onglyza), SGLT-2 inhibitorima (Invokana, Forxiga, Jardiance) i GLP-1 agonistima (Bayeta, Trulicity, Victoza) bila je povezana s 20% manjim rizikom za komplikacije – srčane bolesti i moždani udar.

Zaključak je da bi nove grupe lijekova trebalo koristiti uz metformin od početka, jer pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, ne izazivaju hipoglikemiju i pomažu smanjenju tjelesne težine.