Nove AHA/ACC smjernice za primarnu prevenciju kardiovaskularnih bolesti

Zdravim načinom života i lijekovima može se prevenirati 80 % kardiovaskularnih bolesti. Naime prema sadašnjim znanstvenim spoznajama svega 10-20% našeg zdravlja je određeno zdravstvenim uslugama, a 70-80% socijalnim zdravstvenim odrednicama. Ovo su neke od glavnih preporuka 2019 ažuriranih smjernica:

1. ODREĐIVANJE RIZIKA: za odrasle od 40-75 godina treba izračunati 10 godišnji rizik za kardiovaskularne bolesti. Za one od 20-39 godina treba svakih 4-6 godina odrediti ev. rizične faktore jer ne postoji kalkulator rizika za tu dobnu skupinu.


2. DIJETA: odrasli trebaju konzumirati zdravu prehranu bogatu povrćem, voćem, orašastim plodovima, cijelovitim žitaricama, mahunarkama, meso treba biti nemasno, a 1-2 x tjedno treba jesti ribu. Minimizirati unos procesuirane hrane, rafiniranih ugljikohidrata, soli i zaslađenih pića. Treba izbjegavati zasićene i trans masti.


3. FIZIČKA AKTIVNOST: najmanje 150 min umjerenog ili 75 min intenzivnog fizičkog napora tjedno. Svaka fizička aktivnost pa i najmanja je korisna.


4. PRETILOST: za pretile se preporuča restrikcija kalorija, savjetovanje s dijetetičarom, barem jednom godišnje ili češće određivanje indeksa tjelesne mase (ITM) i mjerenja opsega pojasa. ITM od 21-25 povezan je s najmanjim rizikom za smrt od karcinoma i srčanih bolesti, dok osobe s ITM 30 ili većim žive u prosjeku 4,2 godine manje za muškarce i 3,5 godina za žene.


5. DIJABETES: pored dobre regulacije šećera u krvi za prevenciju kardiovaskularnih bolesti potrebna je zdrava prehrana, redovita fizička aktivnost, održavanje poželjne težine, normalnog tlaka i kolesterola. Prvi lijek izbora je metformin, a zatim jedan od SGLT-2 inhibitora ili GLP-1 receptor agonista, lijekova, od kojih ova dva posljednja, smanjuju negativne kardiovaskularne ishode i srčanu smrt.


6. PUŠENJE: prestati pušiti. Primjeniti jedan od 7 dozvoljenih faramkoloških tretmana za prestanak pušenja. Pušači imaju gotovo 2x veću vjerovatnost da dobiju infarkt srca, a proporcionalno količini popušenih cigareta raste rizik za moždani udar i mnoge karcinome.


7. ASPIRIN: glavna promjena u smjernicama je sužena indikacija za preventivno uzimanje malih doza aspirina. Aspirin se preporuča samo osobama (40-70 god) koje imaju povećan rizik za kardiovaskularne bolesti, a mali rizik za krvarenja. Pogrešno je prepisivati aspirin rutinski svima starijima od 70 godina.


8. STATINI: statini su prva linija preventivne kardiovaskularne terapije kod pacijenata s visokim LDL kolesterolom ( > 4,9 mmol/L) i dijabetičara u dobi od 40- 75 godina. Povećan kalcijski skor na CT koronarografiji također pomaže u odluci uvođenja statinske terapije.


9. KRVNI TLAK: kod svih s povišenim tlakom preporučaju se nefarmakološke
intervencije, prvenstveno zdrav način života i manje slana zdrava prehrana. Za one na lijekovima tlak treba održavati manjim od 130/80 mm Hg.


Smjernice su objavljene u JACC i Circulation 17. 3. 2019.